Reis Verslag door Manuela                     

Op 25 maart reizen we vanuit vliegveld Eindhoven naar Madrid. Het gezelschap telt “zeventien koppen”.
Circa twintig lessen Spaans heb ik achter de kiezen en ben op pad met een groep die al langer “door de wol geverfd is”. De week is gevuld met historie, het heden, kunst, kathedralen, paleizen, beeldende kunst, schilderkunst, koningshuizen, het geloof, verhalen, de beweging van hoe mensen bewegen in het heden en “toen”.
Genieten van (Spaanse) gerechten, drankjes, Spaans luisteren en praten.  

Het “programma” dat we ontvangen tijdens een presentatie van Giovanna en David doet vermoeden dat het “gevulde dagen worden” – dat blijkt ook zo te zijn.

Regio Castilië en Léon       

De route  

We komen aan in “Salamanca” en verblijven 3 nachten in hotel “Eurostars las Claras.
Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige stad. Een levendige studentenstad. Wordt ook wel “de Gouden Stad” genoemd door de bedachte architectuur van glimmend zandsteen. Er zijn tal van bezienswaardigheden, zoals het “Plaza Mayor”, de Oude en Nieuwe Cathedraal, de universiteit (1218). De Ieronimus toren die je kunt beklimmen. La Rana (de kikker) de Salamanca. Het Museo de Art Nouveau, Mueseum “Casa Lis”. Het klooster de San Esteban, Casa de las Conchas (huis van de schelpen), de stadsmuur. Op diverse plaatsen zijn standbeelden te zien. Wandelen naar de Romeinse brug die stamt uit de 1e eeuw na Christus en vanaf deze brug genieten van een prachtig uitzicht over de stad. 

Terug nu naar de eerste avond; we gaan op weg naar een “teambuilding activiteit. In Arapiles, gaan we karten. Een activiteit waarbij de echte coureurs zichtbaar worden. Aansluitend genieten we van een maaltijd in de Spaanse “cantina”. De teamspirit is aangewakkerd.
De volgende dagen verblijven we in Salamanca en bezoeken de “Plaza Mayor – gevuld met symboliek, medaillons van portretten van royalty, kunstenaars, schrijvers. Wandelend door Salamanca zie je goudgekleurde beelden, robuuste dames. De maker, de Chinese kunstenaar Xu Hongfei beschrijft zijn beelden als “gordidas”. Robuust staat volgens hem voor welvaart, welzijn, geluk. De beelden zijn gemaakt en geplaatst ter ere van het gekozen worden tot culturele hoofdstad – samen met Luik – van Europa. De Tijger bij de dame op de foto geeft weer dat het “het jaar van de Tijger was”. 

Het knoopje van Salamanca, je ziet het op sieraden, koelkastmagneten, op allerlei. Bij een bezoek aan de stad ga je op zoek naar het verhaal. 

Het knoopje van Salamanca   

Na een dag vol moois genieten we met zijn allen bij restaurant “Oro Viejo” van een heel mooi diner en elkaars gezelschap. Het restaurant bevindt zich in de gewelven van een gebouw dat cultureel erfgoed is. Overigens zijn vele panden in Salamanca op de “Unesco lijst” terug te vinden. 

De derde dag bezoeken we de kerk van “Universidad Pontífica Salamanca, gesticht in de 20e eeuw door paus Pius XII. Pracht en praal is hier te bewonderen. We bezoeken de “aula Magna van de universiteit. Op dit moment vinden hier privé opleidingen plaats. Leuk detail is dat de namen en jaartal van afstuderen van de bisschoppen op de wanden werden beschreven. Een bijzondere plek om nu nog te studeren. 

We zien de “Cielo de Salamanca”, gaan we op zoek naar “La Rana”; op de voorgevel van de universiteit en bezoeken de immense bibliotheek waar zich eerste versies van boeken bevinden. Dit “mag” vanachter glas bewonderd worden. 

Een bezoek aan één van Paleizen van de adellijke familie Alba, “Palacio de Monterrey”. Dit wordt nog steeds bewoond. Het Het bezoek aan de paleizen van de familie geven me het idee dat me verdiepen in deze kleurrijke familie interessant kan zijn. We krijgen een enorme verzameling aan waardevolle kunst en eigendommen van de familie te zien. 

Bij de wandeling naar de Romeinse brug zien we een training voor een processie, voor het Kerkelijke feest Pasen dat in Spanje groots wordt gevierd.  

De stad met eeuwenoude “bouwsels” die haar jeugdigheid blijft houden door de studenten, laat een bijzondere indruk achter.  

Niet op het programma maar we gaan het toch doen; de trappen beklimmen van de universiteit. Een mooie ervaring. Er zijn etages waar tentoongestelde bezienswaardigheden zijn. Onder andere een maquette van de universiteit.  

Op weg naar Madrid; ook daar gaan we “op pad”, met de metro naar het centrum, we vinden een Galicisch restaurant en laten ons de gastvrijheid en de maaltijd die de camareros bieden goed bevallen.

De 5e dag reizen we 45 kilometer verder naar het “Koninklijke El Escorial”, in San Lorenzo. De rondleiding wordt begeleidt door een enthousiaste gids. Het gigantische gebouw is een paleis, een abdij en een koninklijk mausoleum in één. Je laten begeleiden door een gids wanneer je de historie wilt ervaren is geen luxe. “Onze Jheronimus Bosch” zien we hier terug.  

Na een lunch reizen we verder naar de stad Segovia – ook hier waan je je terug in de tijd, mede door het imposante Romeinse Aquaduct. Gebouwd in de 1e eeuw na Christus –indrukwekkend. Onze gids verteld enthousiast over het stadje waar Christenen, Moren en Joden naast elkaar leefden en samen zorgden voor “een goed leven”.
De manier waarop huizen zijn gebouwd en versierd, ook symbolisch zijn bijzonder, je kijkt je ogen uit.
Onze gids neemt ons mee naar “het Disney Kasteel Alcázar”. Het kasteel was voor Walt Disney de inspiratie voor het kasteel van Sneeuwwitje. Het heeft een rijke historie en heeft diverse functies en bewoners gehad.
Je kunt hier met de gids genieten van de verhalen en de diverse bouwstijlen en bedachte inrichting door de eerdere bewoners. 

Dit stadje is zeker een bezoek waard en een dag is misscien te kort wanneer je wilt genieten van alle indrukken, restaurantjes en winkels wilt bezoeken. 

De 6e dag bezoeken we het “Palacio de Cibeles” oftewel “Centro Centro”. Ook hier hebben we een enthousiaste jonge gids. We “vergapen” ons aan het prachtige pand en de diverse bouwstijlen. Het gebouw ademt “pracht en praal”. De huidige functie van het voormalige “telecommunicatie gebouw” is ruimte geven aan “het werk van de bestuurders van Madrid”.
Aansluidend bezoeken we het 2e paleis van de familie Alba, “Palicio de Liria “Casa Alba”. Met “oortjes in” volgen we de gids door een gedeelte van het paleis. Een rijke historie trekt aan ons voorbij.

De middag en avond worden besteedt aan het aanschaffen van souvenirs, “de toerist uithangen”, eten en drinken; de volgende dag vertrekken we “richting huis”. 

Horizontes, Giovanna heeft onze horizon verruimd. Al proxima viaje. 

Een aantal plaatsen die we hebben bezocht komen zeker voor in de lijst op internet van “bezienswaardigheden”.
https://spaansesteden.nl/salamanca.html
https://spaansesteden.nl/segovia.html
https://spaansesteden.nl/Madrid/bezienswaardigheden.html  

 

Share This